ownCloud 9.0.x, SMB-Shares disappear & reappear, Server 2012R2

external_storage
9.0.x
help

#1

Steps to reproduce
1. connect SMB-drives via basic user-auth (user & password)
2. share connected SMB-drives to ownCloud group (user backend: ownCloud)
3. log-in to ownCloud with local ownCloud-user (user backend: ownCloud)

Expected behaviour
shared SMB-drives should be showing up steady

Actual behaviour
shared SMB-drives appear & reappear, constantly & irregularly happening

Server configuration
Operating system: Ubuntu Server 16.04x64 LTS
Web server: Apache 2
Database: MySQL
PHP version: 7.0
ownCloud version: 9.0.4
Updated from an older ownCloud or fresh install: 8.2.7

Special configuration (external storage, external authentication, reverse proxy, server-side-encryption):

  • LDAP user authentication available (but not all users are using it)
  • SMB-shares as external storages (basic user & password authentication)

Integrity status for oC9+

OK

Well well, this is kinda weird behaviour and i dont know where to search the issue due to not having any log-entries in owncloud.log neither apache or mysql.log.

any ideas?


#2

OC 9.0.5 will be release soon where a couple of things regarding external storages will be fixed:

If you have time to test the release candidate would be great, if not, wait for the release and see if the problem still exists. If so, and you haven't any more qualified responses here, please open a bug report on https://github.com/owncloud/core/issues (developers are still more active there and issues are better tracked). Don't forget to link your issue here.


#3

Please check whether you have the php5-libsmbclient PHP module installed. Usually it helps solving many issues related to SMB.


#4

I have the same problem and can't solve...
When the cron.php run the subfolders disappear from owncloud


#5

I do have the php-libsmbclient installed (php7, pecled it).

and yes, diogogomes101, in fact this also happens when cronjobs are running.

lets test the RC then, if I'll have any spare time left today :slight_smile:


#6

still no luck with 9.0.5.
there seems to be an issue already pending on github: https://github.com/owncloud/core/issues/24460